Een airco kiezen: waarop moet je letten?

 

Onze airco’s worden aangedreven door 80% energie uit de lucht  en 20% elektriciteit. Ze koelen de woning met een energierendement van A+++  , het hoogst mogelijke energierendement op de markt. Maar ze geven je automatisch ook de mogelijkheid om tijdens het tussenseizoen ook te verwarmen.

 

De nieuwe generatie airco’s zijn intelligent, spaarzaam en passen perfect in elk interieur en lifestyle. Ze zijn een bron van comfort en zuiveren de lucht die u inademt. Kortom, dankzij airconditioning voelt u zich beter en bent u actiever.

Onze airco-oplossingen hebben steeds de gunstigste energielabels op de markt. Je haalt voordeel uit een totaaloplossing die uitstekend comfort biedt zonder jouw energiefactuur de hoogte in te jagen.

 

Het werkingsprincipe van een airco is gebaseerd op de compressietechniek en kan je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries.

De binnenunit onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten via de buitenunit. Centraal hierin staat de compressor met zijn koelvloeistof. Het koelvloeistof verandert door de warmte in een gas. Dit gas wordt naar de condensor geleid om zo weer een vloeistof te worden. Hierbij komt de warmte vrij en deze wordt door de buitenunit afgegeven aan de buitenlucht. Dit proces wordt steeds herhaald zolang de airco aanstaat en werkt.

Een airco haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kan je van het elektriciteitsnet halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

Er zijn verschillende airconditioningsystemen met elk hun specifieke eigenschappen. Afhankelijk van wat jij wenst en de plaats die jij kiest, is er een systeem op maat voor jou behoeften. Maar hoe maak je een doordachte keuze? Hieronder vind je de twee meest gebruikte systemen bij particulieren en/of kleine kantoren.

1. Split-systeem

Een split systeem is het meest voorkomende airco-systeem. Zo’n split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een split systeem is ideaal om één kamer te verkoelen. Een split-airconditioner binnenunit wordt in dit geval aangesloten op één buitenunit.

2. Multisplit systeem

Met een multi-split airco kan je meerdere kamers koelen aan de hand van een individuele bediening van elke binnenunit. Er kunnen tot vijf binnenunits aangesloten worden op één buitenunit. Bovendien kan je verschillende  binnenunits in verschillende stijlen en groottes met elkaar combineren, zodat je in elke kamer met de geschikte binnenunit kan werken.

 

Aan een airco is er uiteraard ook een prijskaartje verbonden. Hoeveel een airco precies kost, hangt af van heel wat factoren, zoals het type oplossing en de verschillende modellen. Je kan bij ons steeds terecht voor een gedetailleerde offerte op maat van jouw project.

Om je alvast een idee te geven kan je hier alvast enkele richtprijzen terugvinden:

Type buitenunitRichtprijs
Buitenunit splitvanaf 600 euro
Buitenunit multisplit vanaf 1700 euro
Type binnenunitRichtprijs
Wandmodelvanaf 350 euro
Vloermodelvanaf 700 euro
Geintegreerd modelvanaf 700 euro
De prijzen in deze tabel zijn richtprijzen excl. installatie en excl. BTW.

Het is zeker mogelijk om een ruimte te verwarmen met een airco. Een airco is ondertussen uitgegroeid tot een warmtepomp lucht-lucht. Vaak denkt men hier enkel mee te kunnen koelen. Afhankelijk van het type toestel kan je zelfs tijdens de winterperiode de ruimte opwarmen. De COP-waarde in combinatie met het energielabel toont aan hoe energiezuinig je airco is. Dit bepaalt grotendeels of het interessant is om in bepaalde situaties via jouw airco te verwarmen.

 

Het geluidsniveau bij kleine toestellen ligt ongeveer rond de 20db, bij grotere toestellen gaat dit maximaal tot 40 db.  20db kan je vergelijken met het ruisen van boomblaadjes. 40 db wordt vergeleken met een rustig klaslokaal. We kunnen dus wel stellen dat een airco geen geluidshinder veroorzaakt.

 
Kabelgoten kunnen als optie in Ral-kleur gespoten worden.
Het is sterk aan te raden in een nieuwbouw al een pre-installatie te voorzien.
Indien de leidingen vooraf worden voorzien, hoeven achteraf geen breekwerken en onnodige opbouw-leidingen geplaatst te worden….
Nadat de stukadoor is geweest in een nieuwbouw is hier niets meer van te zien.
Wanneer je enkele jaren later toch iets wil installeren, hoeven enkel deze voorzieningen opengedaan te worden.

Vraag snel een offerte aan

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.