Een warmtepomp kiezen: waarop moet je letten?

Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit natuurlijk bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. Kies je voor een warmtepomp, dan is jouw verwarmingsinstallatie helemaal klaar voor de toekomst!

Het rendement van een warmtepomp kun je omschrijven als de warmte die de warmtepomp opwekt, verminderd met de energie (elektriciteit) die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Cruciaal hierbij zijn het seizoensrendement voor het verwarmingsseizoen (SCOP) en het koelingsseizoen (SEER). Ook is de seizoenspresentatiecoëfficiënt (SPF) belangrijk als parameter voor het E-peil van je woning.

 

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.

De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning.

Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

 

Bij de verbranding van traditionele brandstoffen zoals stookolie of aardgas komen er CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Bovendien zijn de voorraden van deze fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk en hebben traditionele verwarmingsketels vaak geen optimaal rendement. Je woning verwarmen met een warmtepomp die gebruikmaakt van duurzame energie en bovendien een uitstekend rendement biedt, is dan ook een bijzonder slim alternatief.

Sommige warmtepompen kun je ook gebruiken om je woning te koelen. Je installatie functioneert dan als een airco. Op die manier geniet je het hele jaar door van een optimaal binnenklimaat: gezellig warm tijdens de winter en heerlijk fris tijdens de zomer.

Bij een lucht-water warmtepomp kan er gekoeld worden op de vloerverwarming of eventueel een extern circuit zoals plafond-koeling.

Het plaatsen van een vloerverwarming is ook altijd mogelijk in combinatie met een warmtepomp.
Vrijblijvende offerte op aanvraag.

 
 

Lucht-waterwarmtepompen onttrekken met een buitenunit warmte aan de lucht en voeren die via een watercircuit naar je warmteafgiftesysteem.

Er zijn twee types lucht-waterwarmtepompen:

  • Lagetemperatuurwarmtepompen: zijn ideaal voor nieuwbouwwoningen en worden meestal gebruikt in combinatie met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren.

  • Hogetemperatuurwarmtepompen: zijn ideaal voor renovatieprojecten. Deze warmtepompen kunnen aangesloten worden op (bestaande) radiatoren omdat de temperatuur van het water hoger is. 

Beide types lucht-waterwarmtepompen kun je gebruiken om sanitair water te verwarmen.

 

Aan een warmtepomp is er uiteraard ook een prijskaartje verbonden. Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt af van heel wat factoren, zoals het type oplossing en de verschillende opties. Je kan bij ons steeds terecht voor een gedetailleerde offerte op maat van jouw project.

Voor de installatie van een warmtepomp bestaan er verschillende premies. Controleer dus zeker of je voor zo’n premie in aanmerking komt. Wij kunnen je hier uiteraard ook in bijstaan.

Vraag snel een offerte aan

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.